Cykelstaden Uppsala håller sig kvar i toppen

Idag presenterade Cykelfrämjandet sin undersökning Kommunvelometern där de, utifrån sina kriterier, bedömer i hur stor utsträckning Sveriges kommuner arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Bland stora kommuner placerar sig Uppsala på tredje plats.

Kommunvelometern är Cykelfrämjandets nationella granskning av kommuners arbete med cykelfrågor. Årets resultat visar att Uppsala håller sig kvar i toppen med fortsatt höga poäng.

De senaste fyra åren har Uppsala tagit hem segern i Kommunvelometern men i år blev det en delad fjärdeplats tillsammans med Karlstad. Med 76 poäng hamnar Uppsala på plats 3 av 12 i rankingen över deltagare inom gruppen stora kommuner.

Uppsala kommun tappade poäng detta år i kategorin över satsningar på drift- och underhåll av våra cykelbanor, satsningar på nya cykelbanor och på upprustning av cykelvägnätet. Där fick vi 10 poäng av 20 möjliga. Vi tappar också placering på grund av mindre investeringar i information och marknadsföring vilket gör att Uppsala tappar 4 poäng inom det området till 16 poäng av 20 möjliga. Inom resterande delområden har Uppsala fått 10 poäng vilket innebär full pott. Enligt kommunvelometern gör Uppsala ett heltäckande arbete med cykelfrämjande investeringar och åtgärder.

– Uppsala fortsätter gå i bräschen för satsningar som underlättar för människor att välja cykeln före andra transportmedel. Jag konstaterar med glädje att det är fler kommuner som verkligen gör skillnad i detta arbete tillsammans med oss. Det viktiga är inte att vinna utmärkelser även om det är sporrande och kul, det viktiga är att vi blir riktigt bra, säger Rickard Malmström (MP), ordförande för gatu- och samhällsmiljönämnden.

Total
0
Shares